Gilla nördarna!

Johanna Koljonen fick igår flankerad av poet-Birro vinna På Spåret. Jag skrek av glädje i min TV-fåtölj! Koljonen är nämligen något så ovanligt som en opretentiös nörd. Hon är riktigt bra programledare i P3 Kultur då hon lyckas med att vara både seriös och underhållande. Dessutom lyckas hon med den gamla klyschan att vara personlig utan att vara privat. Igår i På Spåret fick hon briljera med nörderiet när superhjältarna skulle namnges.

Den här veckan har jag verkligen uppskattat nördkunskaper. I retorikklassen jag undervisar i på Handels har det varit dags för de informerande talen. Så denna vecka har jag lyssnat på drygt 30 föredrag om allt mellan himmel och jord. Förresten blev det 60 gånger, för vi spelade in alla presentationer på video och tittade på dem igen för att ge feedback. Och det är inte klokt vilka kunskaper människor sitter inne på! Vid flera seminarier har vi konstaterat vilket anseende just nördkunskaper ger. Det är helt enkelt charmigt med nördar! En person som kan mycket om något litet, som är insnöad, som gillar alla detaljer av just denna sak. Men det som verkligen skapar nördens ethos är entusiasmen, glädjen. Det är den som går igenom och smittar oss andra!

Som brain-drain har vi i post-os tider roat oss hemma med humorserier. Favoriten just nu är The Big Bang Theory. Fyra forskare hänger ihop och på kvällarna hänger de dessutom med sin granne Penny. Naturvetarna är förstås lagom störda. Förutom Dr Sheldon Cooper som verkligen är helt störd. Han försöker lära sig sarkasm, känner aldrig empati och är helt fast i dagliga rutiner. Jag vet, det låter verkligen inte så roligt när man försöker beskriva det. Men kolla på ett avsnitt och se efter! Serien är nära Vänner och Frasier nivå!

Så leve nördarna – Koljonen och Sheldon och alla ni som sitter inne på specialkunskaper!

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/birro-och-koljonen-segrare-i-pa-sparet-1.1060415

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/koljonen-hapen-pa-sparet-segrare_4417455.svd

http://johannakoljonen.wordpress.com/radio-tv/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Populärkultur, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s