Finns det hopp för mänskligheten?

Såg filmen Precious häromdagen, tipsad av en student (tack!). En märklig film. Läser man sammanfattningen så låter det inte som en film man mår bra av. Fetma, incest, misshandel och misär. Ändå är det med en bra känsla i magen man läser eftertexten. Även det inledande citatet om att allt är en gåva från universum, hänger sig kvar länge. Det finns hopp för mänskligheten!

Fenomenet Svenska Hollywoodfruar har jag undvikit. Men så zappade jag förbi. Kom överens med gadget guy att vi skulle se till nästa reklamavbrott. För det är ju inte så långt på just denna kanal. Men vi stod inte ut. Två överopererade, alltför blonderade kvinnor i gräsliga kläder som lät unga killar klä av sig och servera dem champagne som audition inför att bli servitörer inför en fest. När killarna tagit av sig kommenterade kvinnorna på svenska deras utseende. Är detta underhållning? Är detta dokumentärt? Är det meningen att vi ska skratta? Ska vi bli avundsjuka (se intervjun i Aftonbladet), eller vad? Nej, det är ta mig tusan äckligt och jag blir förbannad. Tänk er att detta skulle vara omvänt kön. Gubbar som fick tjejer att klä av sig och sen pratade på sitt egna språk om hur de ser ut ingående runt midjan (fruarna var lite oroliga för om en kille var lite för tjock runt midjan). Att Hollywoodfruar blivit så populärt får mig att undra om det finns hopp för mänskligheten.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article6781086.ab

4 kommentarer

Filed under Populärkultur

4 responses to “Finns det hopp för mänskligheten?

 1. Charlie

  Du Lena! Apropå film. Såg precis en dansk film som heter ”Direktören för det hele”.

  Den handlar om ett företag. De sysslar med IT. Rätt normalt – med undantag från att grundaren låsas vara en anställd. Han skapar istället en fiktiv VD som ”sitter utomlands”.

  Det rullar på fint under några år fram tills att en kund insisterar på att få träffa VDn. Grundaren hittar en skådespelare som får axla rollen och träffa alla anställda. Och på den vägen är det.

  En riktigt rolig (och intressant!) film. Rekommenderas!

  • Hej Charlie! Just det, den ja! Intressant om vi klarar oss med fiktiva ledare! Det finns en del forskning om t ex Ronald Mc Donald, Colonel Sanders (Kentucky Fried Chicken) mm. Dessutom finns det fler exempel på fiktiva ledare – t ex Blue Moon, TV-serien från 80-talet. Kan vi tillfredsställa behovet av ledarskap (förebild, symbol mm) i en fiktiv ledare/skådespelare? Vilka möjligheter det finns då!
   Lena

   • Charlie

    Intressant det där! Det finns verkligen många sätt att styra en organisation på.

    Ett roligt ögonblick i filmen är när medarbetarna konstarerar att arbetsvillkoren är usla – de pratar om att ”göra myteri” och bilda ett nytt företag. Och de vill att det nya företaget ska ledas av… grundaren 🙂

    Snacka om att lyckas bygga upp en fiktiv galjonsfigur och syndabock som kan ta all skuld.

 2. Ja, det är verkligen hysteriskt! På 80-talet fanns det en annan TV-serie förutom Blue Moon som handlade om samma sak – en ledare som inte fanns utan var påhittad. Så dök en man upp som fick spela honom. ARGGGGGGGGGGHHHHH att jag inte kan komma på vad den hette.

  Nåja. Tänk vilka möjligheter om man kan använda skådespelare istället för chefer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s