Bara halva män-skligheten synlig i fysikböckerna – den som tiger samtycker?

I fredags var jag ”Månadens föreläsare” på Skolinspektionen och pratade retorik i och från  organisationer och myndigheter. En diskussion blev förstås om den rapport och efterföljande debattartikel som Skolinspektionen skrivit. I en studie av läromedlen i fysik för grundskolan visade det sig att en förkrossande dominans var bilder av män. Någon enstaka kvinna var med, som exempelvis Drottning Kristina. Hon är  (ö)känd i fysikvärldar för att hon bjöd hit Descartes som rådgivare. Han klarade inte av den svenska vintern och avled.

I alla fall. Debattartikeln i SvD väckte mängder med kommentarer – närapå 500 stycken. Många är aggressiva och kritiska. Ta till exempel följande inlägg av ”Polis08”

”tyvärr så bevisar genus-tanterna EN sak med sina förslag och sitt gnäll ständigt: att kvinnor inte lämpar sig för höga maktpositioner!
jag var inte av den åsikten innan, men när man ser deras käbbel, deras subjektiva och ovetenskapliga rapporter, deras förakt mot manlighet och deras experiment med barn osv osv så inser man att många kvinnor blir helt enkelt snurriga av makt. De kan varken producera nåt eller tänka klar.
Min fru håller med mej (hon är hemmafru och smart)”

Ja. Vad säger man? Vi diskuterade på Skolinspektionen om det är värt att ge sig in i debatten när resultatet blir detta. Slår man in öppna dörrar? Får man bara fler emot sig?

Från min synpunkt var det helt rätt att skriva debattartikeln. Den som inte tiger samtycker. Den som inte förnyar reproducerar. Att det sen är väldigt lätt att bakom pseudonymer ösa galla genom social medias kanaler, får vi i dagens samhälle helt enkelt lära oss att manövrera genom.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nastan-bara-man-i-fysikbockerna_4793563.svd

http://www.matematikk.org/_voksne/biografi/vis.html?tid=62595

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik, Retorik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s