Ingen retorik i Almedalen! Å inget ledarskap!

Första dagen för mig i Almedalen. Det är verkligen hysteriskt. Kul, men hysteriskt.

Det finns ingen retorik här! Inte någon av de 1396 programpunkterna  har retorik med i rubriken! Bara  sex programpunkter har retorik med i beskrivningen. Två gånger idag har jag hört ordet nämnas. Maud Olofsson använde begreppet ”vänsterretorik”, alltså som skällsord. Efter talet arrangerade Axess TV som varje kväll ”After-Speech” analys – kul idé förresten! Programledaren pratade vid ett tillfälle om ”inte bara retorik utan också innehållet” i talet. Som att retorik bara handlar om utanpåverket, formen, och att form och innehåll går att skilja åt.

Samtidigt finns det retorik överallt! Det är tal på tal på inlägg på replik och så vidare. Överallt är det också analyser av retorik. Formaliserat som i Axess TV och så i snacket överallt. Vad tyckte du om Mauds tal? Var det rätt av Sven-Otto Littorin att göra sitt uttalande om sin avgång just idag?

Märkligt att ordet retorik i betydelsen konsten att söka det övertygande inte slagit igenom med en mer nyanserad version av betydelsen av retorik. I media och politikers retorik betyder retorik fortfarande något tomt och något betydelselöst. Något fult. Märkligt när det just är i politiken och i media som retoriken verkligen används.

Intet är nytt under solen. Platon argumenterade vilt för hur manipulativ retoriken är, samtidigt som han var skicklig på att själv använda den. Precis som dagens politiker och journalister.

Den andra spaningen är att inte heller begreppet ledarskap är särskilt utbrett. Också detta är egentligen mycket märkligt. Det är ju val av ledning och ledare vi står inför i valet!

Däremot svämmar det över av ”social media”. Jag har försökt att kryssa för alla seminarier och programpunkter som handlar om social media de närmsta dagarna, och inser att schemat är alldeles för tufft. För social media är uppenbarligen i ropet!

http://www.almedalsveckan.info/event/list/2010

Ytterligare en spaning är publikens retorik. Jag blev berörd av Mauds tal. Eller egentligen inte av Maud, utan av människorna omkring. Det var rockkonsert-stämning innan med just ett rockband. Fullt med unga centerpartiser tjoade och jublade innan arrangemanget drog igång. Så kom Mauds tal. Applåderna var varma och långa. Och många. Bakom oss stod några som hade tagit på sig (blivit ombedda?) att dra igång applåder. Jag såg inte Maud och kan inte säga något om hennes kroppsspråk. Men jag kan säga att de unga centerpartisterna var expressiva!

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/de-hjalper-partiledarna-att-hitta-orden-1.1130198

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s