Humor och helhet alliansens retorik idag – tack vare lyssnande ledarskap

Det är sossarnas dag i Almedalen. Därför är det knappast någon överraskning att alliansens fyra partiledare har pressträff och talar gemensamt just idag.

Var med vid Österport utanför murarna när de fyra kom tillsammans idag. Det var ett jippo för de redan frälsta, det märktes tydligt. Det var klappar och jubel bland de många orangeklädda redan när ryktet gick om att de var på väg. Så kom de då.

”We are a family” spelades högt och Maud diggade när hon bakom scenen fick hjälp med myggmikrofonen. Till och med Fredrik började klappa händerna – och det fick verkligen igång publiken.

Det var ett sammansvetsat och skojfriskt gäng som stod på scenen. Första frågan handlade förstås om Görans mage; ”hur mår du”. Han sa att han hade lärt sig en läxa. ”Drick inte vatten!” Björklund kommenterade snabbt ”Du har missförstått, du ska inte dricka vattnet, du ska gå på det!” Och så fortsatte det. Lättsamt, energiskt, optimistiskt.

De fyra partiledarna framstår faktiskt som en helhet. Efter att Maud levererat ett energiskt minital, såg jag hur Björklund väste ”BRA!” till henne i mungipan. De framstår som ett debattlag, snarare än debattörer. Det är ingen tvekan om vilka motlaget är. Den de gillar att slå mest på är helt klart Ohly. Vid torget utanför Österport ligger ett apotek, lämpligt nog. Precis som i sitt tal igår så kommenterade Maud hur Ohly med flera vill att apoteken vill återförstatligas. Nu när det bara är Nordkorea och Kuba kvar som har statliga apotek, en grupp som Sverige väl vill lämna och inte ha som förebild?

Den som tar minst utrymme tidsmässigt är Reinfeldt. Han låter de andra prata mer. Men han nickar gillande och missade inte att applådera en enda gång. Ändå är det ingen tvekan om vilka de redan frälsta i publiken gillar mest. Reinfeldts skämt får högst skratt och hans inlägg får högast applåder. Reinfeldt gjorde också en grej av att säga ”jag instämmer” till det de andra sa. Förutom till Mauds semesterplaner. Han skulle nämligen inte cykla vid Höga Kusten med Mauds man, sa han, vilket förstås drog ned fler skratt. Jag tror att Reinfeldts instämmande, lyssnande, bekräftande och vilja att låta andra synas och höras (Bildt, Borg och de fyra andra partiledarna) kan vara styrkan i hans ledarskap. Han har brister och hörs ibland för lite. Men att faktiskt våga låta andra få strålkastarljuset verkar vara ett framgångsrecept. Liksom att framstå som en helhet och använda sig av lättsam, och något som i alla fall framstod som spontan humor likaså.

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/kolibakterie-bakom-hagglundsjukdom-1.1134857

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/miljardutspel-i-almedalen-1.1135038

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s