”Ödesval” och ”ödestal” – ändå låg energi i publiken

Mona höll ett bra tal. Inte oväntat på något sätt, inget stack ut något särskilt. Det var kängor åt sittande regering och mycket drömmar och visioner, ”möjligheternas land”. Talet har kallats Monas ödestal och hon pratade själv om ett ödesval.

Att uppleva ett tal ”live” ger energi. Att se och höra talaren direkt, visst. Men också känslan av att vara en bland andra, i Almedalens fall, tusentals människor. Människor applåderar, skrattar och upplever. Samtidigt och tillsammans med dig. TV-kameror och pressfotografer. Kändisjournalisterna flockas. Vid partiledarnas tal här i Almedalen får man verkligen känslan av att vara med där nyheter skapas. Så var det också i Monas tal ikväll.

Det som stod ut i upplevelsen i talet var ändå den ganska låga energin i publiken. Igår vid Mauds tal (som alltså gäller ett parti på runt 6%) var det rockkonsert-stämning. Ikväll lyckades inte ens Moneybrother få upp samma stämning innan Monas tal. Kanske är det som kommunikationsrådgivaren Henrik Sjöholm tror – alliansen har segervittring! Oppositionen har det inte.

Carl Bildt (som jag förresten pratade med idag) myntade det klassiska begreppet rödgrön röra. Men i publiken var det ingen rödgrön röra. Den ”mobb” av  ungdomar som var samlade framför Mona var inte rödgröna. Hälften hade röda tröjor, hälften hade gröna och de satt inte blandade. Kanske är det ett av oppositionens problem idag. Att de framstår som röda och gröna. Men inte rödgröna. Mona gjorde dock sitt bästa för att argumentera motsatsen genom att be Peter, Maria och Lars att resa sig upp. Applåden de fick då var varm, och Peter skickade en slängkyss till Mona.

Valet närmar sig, och då lockar det förstås att ge kritik, kanske till och med i form av personattack. Reinfeldt klarade sig denna dag. Monas känga riktades istället, något oväntat kan jag tycka, mot Carl Bildt. Hon pratade utrikespolitik, och pratade om att då Carl var involverad i oljebolag i Ryssland, då var deras Jan (Eliasson), som satt framför henne i publiken, utsänd av FN. Hon kopplade också till vad hon lärt sig av Olof Palme, och hon hänvisade till Margot Wallström, som också hon satt framför henne i publiken. Allt ett sätt att bygga retoriskt ethos och anseende. Vid Axess TV hölls efter Monas tal återigen en talanalys, bland annat av Henrik Sjöholm, tidigare talskrivare åt Maud Olofsson och numer kommunikationsrådgivare. I diskussionen var man tämligen överens om att Mona lyckades framstå som något mer statsmannamässig, genom att vara mer generell och ta upp exempelvis utrikesfrågor. Det, något märkliga, dataprogram som analyserade talet, visade att talet liknade Mauds tal mer än det liknade Lars Ohlys tal.

En sak som jag tyckte de missade i den retoriska analysen är det något märkligt ambvivalenta förhållande Mona har till sin egen roll i detta som hon kallar ödesval. Hon har sagt att det inte gör något att hon inte är så populär i mätningarna, det är politiken som går till val, inte hennes person. Samtidigt pratade hon idag om ”mina” visioner, drömmar och sitt möjligheternas land. Och hon pratar om sig själv som nästa statsminister. Ledarskapet är viktigt, inte minst symboliskt. Det har betydelse! Domarna i Aftonbladets och Expressens undersökningar av hur bra Monas tal var är hårda. Hon får låga betyg, något oförtjänt faktiskt, om man verkligen ska se till talets innehåll, form och framförande.

Fotograf av bilderna nedan är min egen gadget guy Tomas Falkman!

http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sahlin-ett-odesval-1.1135013

http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2057658/mona-sahlin-vi-gar-mot-ett-odesval-i-host

http://www.expressen.se/1.2057619/vad-tycker-du-om-mona-sahlins-tal?poll_1_2057619=s&articlePopup=true

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7439582.ab

http://wwwc.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/visa/0,1937,46446,00.html

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s