Retorikanalys – antites är vad det handlar om nu fram till valet

”Sverige har idag Europas kanske starkaste ekonomi.” Så börjar alliansledarna sin debattartikel i DN där de lovar att pensionärernas skatt ska sänkar med ytterligare 2,5 miljarder – om ekonomin tillåter och OM vi väljer alliansen igen.

Pensionärerna såg ut att bli slutspurtens stora slagträ. De rödgröna hade här, mycket riktigt, hittat en svag punkt i alliansens gard. Men med denna debattartikel så täcker alliansen upp denna svaghet. Och som det noteras i dagens DN (ej på nätet) så har ordet ”pensionärsskatt” blivt ett slagkraftigt begrepp.

Vad är det då för argumentation som alliansen lägger bakom sitt utspel i form av en rejäl högersmäll? Det är den roliga omskrivningen ”Det ska löna sig att arbeta, men det ska också löna sig att ha arbetat”, som är själva tesen i argumentationen. De går noga igenom bakgrund; vad de gjort sen 2006 till nu, samt vad förslaget går ut på. Genom att redovisa siffror och räkneexempel får de trovärdighet och konkretion. Men det finns också en (illa) dold tes i debattartikeln. Nämligen att varna för vad som händer om vi väljare väljer att stå i den rödgröna ringhörnan… Och det, förstår vi, det är inte roligt.

Ofta är en antites; vitt mot svart; ont mot gott, uppbyggd med det onda först – hotet – för att sen erbjudas och räddas av det dåliga. Men alliansen gör tvärtom i debattartikeln. Först det goda; Sveriges läge är gott och här kommer förbättringar för de svagaste. Men om vi väljer något annat, då….

En inte särskilt vågad gissning är att vi kommer att se just denna typ av argumentation ända fram till valet. Antites och ont mot gott. Väljer du oss får du det här – annars….

http://www.dn.se/debatt/pensionarernas-skatt-sanks-med-ytterligare-25-miljarder-1.1157500

http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/alliansen-lovar-mer-pengar-till-pensionarerna_5173219.svd

http://www.expressen.se/ekonomi/1.2106743/alliansen-lovar-lagre-skatt-for-pensionarer?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s