Att förhandla om folkmord – inledningens betydelse

”Sovereignty means responsibility!”

Francis Deng, UN Special Adviser for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities, höll fredagen den 10 september årets Dag Hammarskjöld föreläsning i Uppsala, i närvaro av såväl Kronprinsessan som en universitetsaula fylld med studenter.

Det som fastnade hos mig i Dengs tal var delen om hur han kommunicerar och förhandlar med stater som inte respekterar mänskliga rättigheter, eller till och med förföljer människor. Hans grundtes var att suveränitetet innebär ansvar! Att vara en självständig stat medför också skyldighet gentemot sina medborgare.

De första fem minuterna i ett möte  med en sådan stat, förklarade Deng är de viktigaste, det är då han ”state his approach”; hur en självständig stat är just det, men att det innebär att ta ansvar för sina medborgare. Och gör inte staten det, då kan det internationella samfundet reagera, och kommer också att göra det.

Efter föredraget fick publiken ställa frågor, och Deng svarade genom att ge exempel och kommentera. Den intressantaste var hur Deng kan vara explicit i sin kommunikation, utan att bli konfronterande. Deng svarade att det naturligtvis är oerhört svårt; att vara harmonisk mot en part som beter sig illa. Då är det svårt att klara sig utan kontroverser, men så länge en konstruktiv dialog pågår får det vara så.

http://www.un.org/sg/senstaff_details.asp?smgID=137

http://www.dhf.uu.se/events/public-events/the-dag-hammarskjold-lecture-2010/

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/uu/pressrelease/view/uns-francis-deng-to-give-this-years-dag-hammarskjoeld-lecture-462289

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s