Uttryckskulturen försvårar berörandet

Hösten är film och TV-serier!  Te, pläd och soffa om jag ser på hemmabion, fåtölj om jag ser på TV-n. Bara en flimrande skärm som förbannar mörkret.

En av de enklare men bästa historierna utspelar sig i serien Who do you think you are?Vem tror du att du är? Den svenska versionen (SVT) var spännande då kändisar som Hasse Aro och Charlotte Perelli sökte sina rötter. Underhållande, småputtrigt och berörande.

Därför ville jag se NBC:s version med amerikanska kändisar. Sarah Jessica Parker, Lisa Kudrow och Brooke Shields. Kudrows avsnitt var helt OK. En spännande historia och en människa med fötterna på jorden som visserligen var något amerikanskt oh, fantastic! i sitt utspel, men helt OK. Men Shields och Parkers avsnitt gjorde att skämskudden åkte fram.

Det retoriska ordet pathos, känslomässiga budskap, har givit upphov till vårt ord patetiskt. Och med svenska ögon är det patetiskt det blir. Det förändrar deras liv, det är amazing och unbeliavable and wow and never could I imagine this. Jag blir inte berörd, utan sitter mest och tycker att det är pinsamt. Producenterna hänger kvar för länge vid det som kan vara minsta känslomässigt och vi ska känna vad kändisen känner. I närbild. Matthew Broderick får reda på att en av hans förfäder inte var soldat utan sjukvårdare i kriget. Experten talar om för Broderick, med handen på hans axel, att hans förfader inte var där för att döda, han var där för att rädda människor. Rädda människor till livet. De var beroende av honom.

Då byter jag kanal. Och tänker på att det som kallas expression culture, uttryckskultur, inom retorik, verkligen påverkar  hur vi utformar och uppfattar budskap som har med känslor att göra.

http://www.nbc.com/who-do-you-think-you-are/

http://svt.se/2.106956/vem_tror_du_att_du_ar

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Populärkultur, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s