Hur bra är Wikipedia? Test av tre ämnen. PS: Grattis!

På lördag den 15-de januari fyller Wikipedia tio år! Grattis Wikipedia! Framför allt grattis alla ni som skapat det! För skapandet av Wikipedia till vad det är idag är en kollektiv insats.

Wikipedia är ett lysande, om inte det bästa, exemplet, på vad web 2.0 har för möjligheter med samarbete, gränslöshet och interaktivitet. Dessutom är Wikipedia fantastiskt som tanke. Ett kollektivt, demokratiskt och generöst synsätt på kunskapssamling och kunskapsspridning.

Precis som Jonas Thente kommenterar i DN idag, så har tron på och tillåtelsen till att använda Wikipedia ökat. Ändå, som Thente också skriver, finns fortfarande skepsis (artikeln ännu inte publicerad på nätet).

Jag använder Wikipedia regelbundet. För att bara kolla upp någon detalj, men alltmer för att få ingångar, uppslag och referenstips till ett ämne. En startpunkt i efterforskningen för att få lästips och en hypotetisk definition att utgå från. Fortfarande tycker jag att referenser till Wikipedia ser lite illa ut både i mina och andras texter, även studentuppsatser och PM. Fortsätter min attityd att ändras, så kanske denna ryggmärgsreflex till mungipan också förändras.

Men hur bra är Wikipedia då? Jag testar med tre ämnen som är mina intressen här i bloggen: ledarskap, retorik och social media.

Ledarskap: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ledarskap

Tunn sida. Bygger på en grundläggande lärobok i organsation (Jacobsen & Thorsvik 2002). Innehållet är inte fel och tar upp några viktiga aspekter; påverkan, kommunikation, socialt samspel och så motsättningarna hantverk vs egenskap vs position. Även de andra besläktade begrepp som rekommenderas; management och ledarskapsutbildningar, är korrekta men tunna. Det finns också olika typer av management, som knowledge management, med egna sidor. Men med tanke på att den typ som bäst beskrivs av dessa är ”management by perkele”, så är det inte särskilt seriöst eller informativt.

Här finns en uppgift att göra!

Retorik: http://sv.wikipedia.org/wiki/Retorik

Vilken skillnad! En bra plats att starta på  om man är nyfiken på ämnet. Området modern retorik är tunt, vilket gör att presentationen av retorik blir lite obalanserad, ändå typiskt svensk. Det är den klassiska retoriken som dominerar svensk undervisning och forskning. Det här är ett exempel på hur kollektivt samlad och presenterad kunskap också gör att det blir en spegel av kunskaps- och intresseläget. Sidan över min favoritforskare i den moderna retoriken, Kenneth Burke, är däremot mycket bra i den svenska versionen.

Sociala medier och web 2.0: http://sv.wikipedia.org/wiki/Web_2.0 och http://sv.wikipedia.org/wiki/Sociala_medier

Sidan om sociala medier är en bra introduktion och lättöverskådlig översikt av olika typer av sociala medier. Sidan om Web 2.0 är riktigt bra. Kort, ger definitioner och seriösa, bra reffar.

Om jag ska beöma dessa tre så blir resultat – tatatada! 1) Retorik 2) Sociala medier 3) Ledarskap.

Vinnaren av de tre är retoriksidan. Detta beror på det retorikprojekt som pågått på Wikipedia drivet av docent Anders Eriksson vid retorikinstitutionen, Örebro Universitet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_retorik; http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipediadiskussion:Projekt_retorik. Läs gärna Anders artikel i RetorikMagasinet om projektet: http://www.retorikforlaget.se/rm/pdf/rm45_Eriksson_Wikipedia.pdf

Grattis till er, retorikstudenter och lärare i Örebro! Ni har gjort en stor insats för spridningen av bra kunskap om retorik i Sverige och ni har gjort en bra insats för Wikipedias trovärdighet!

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/kallkritik-behovs-nar-du-anvander-wikipedia

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/fakta-sa-funkar-wikipedia

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Retorik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s