Utbilda diplomater

Jag har, som en del av mitt arbete på Dag Hammarskjöld Foundation, varit med som arrangör och föreläsare för diplomatprogrammet. Under ett år går ett 14-tal blivande diplomater som trainees vid UD. Praktik och teori blandas under året och efteråt väntar placering inom UD:s verksamhet (efter prövning). Det är svårt att komma in på programmet och föga förvånande är det imponerande CV på de deltagarna jag fick möta. De var inte bara meriterade, utan också trevliga och skärpta. Det blev verkligen bra diskussioner!

Första tillfället kom diplomatprogrammet till Uppsala. På förmiddagen höll Henning Melber och jag ett seminarium om vad vi kan lära oss idag av Dag Hammarskjöld med fokus på etik och värderingar. Styrkan med Hammarskjöld var bland annat att han inte bara kommunicerade olika värderingar, utan också agerade efter dem och institutionaliserade dem som verktyg i FN. Han var på detta sätt konsekvent i sin etik, något som vi absolut kan lära oss av även i dag. I en utvärdering av föreläsningen fick vi kommenteraren ”Äntligen värderingar”. Det är min djupa övertygelse att vi måste pratar värderingar om utbildning också ska bidra till bildning och utveckling. Inte i formen att ”dygdeetik är en form av moralteori som….” utan också om det personliga förhållande t till värderingar.

På eftermiddagen i Uppsala följde jag med gruppen på två besök. Först till Fredsmuseum där vi under ledning av verksamhetschef Jesper Magnusson spelade ”Minister för en dag”. Ett säkerhetspolitiskt rollspel framtaget i samarbete med Folk & Försvar där deltagarna får styra olika länder i en påhittad region. De olika länderna har en rad förutsättningar och dessutom händer saker via spelet som vi som styr länderna får reda på i olika nyhetssändningar. Ett spännande spel! Förstår att Fredsmuseum är populärt som utbildningsinslag.

Nästa besök var hos professor Peter Wallensteen på Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Wallensteen berättade om det intressanta UCDP (Uppsala Conflict Data Program). Här samlas information om de olika konflikter som pågår runt om i världen. Vad räknas som konflikt, hur ser utvecklingen ut i världen?  http://www.pcr.uu.se/research/ucdp/

Vid det andra tillfället som gick av stapeln förra veckan åkte jag till UD:s lokaler och träffade gruppen igen för att föreläsa om ”Internationellt värdebaserat ledarskap”. Gruppen är nu inne i slutfasen av teoribitarna av utbildningen och närmar sig nu mer praktiktid. De har alla en chef, kommer ha en chef och många av dem kommer säkerligen bli chefer runt om på konsulat och ambassader. Så hur är man då en bra chef? Jag fascinerades, ännu en gång, av hur vi gärna ger exempel på chefer som vi har haft när jag efterlyser goda exempel. Varför är aldrig den chef vi har nu den bästa vi haft? Det blev goda diskussioner också här om hur man är en bra ledare, vilka föreställningar vi har om chefer och ledare och hur en grupp s och individs motivation påverkas av en bra respektive mindre bra chef.

Jag önskar alla deltagarna i DIP 2010/2011 lycka till i sina värv! Ni har ett viktigt arbete i att representera Sverige!

http://www.sweden.gov.se/sb/d/2722/a/39401

http://www.dhf.uu.se/

http://blogg.ud.se/blog/2010/11/11/hur-far-man-jobb-pa-ud/

http://blogg.ud.se/blog/2010/09/07/inlagg-om-bl-a-forkortningar/

http://www.regeringen.se/sb/d/12669/a/158180

http://www.pcr.uu.se/

http://www.pcr.uu.se/about/staff/wallensteen_p/

http://www.fredsmuseum.se/

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s