Diktatur, analfebetism och prostitution på sedlarna!

Igår bloggade jag om den, i mitt tycke, goda nyheten att Hammarskjöld äntligen får uppmärksamhet i Sverige.

Har med skräckblandad förtjusning sett den debatt som uppstått kring valet av personer som ska pryda våra nya sedlar. Det var väldigt vilken uppståndelse och kritik det blivit. Ett genomgående tema är att det bara är kulturen som fått synas. Att inte vetenskapliga eller statsmäns fått synas. Men jag gissar att Hammarskjöld i första hand är där för sin insats i FN, snarare än som poet.

Här är de tre märkligaste utfallen mot valet.

Herman Lindqvist kallar valen för ”populistisk idoltävling” i SvD (inte upplagt på webben) och menar att det tyder på historielöshet. Hur menar han? Skulle inte Hammarskjöld, Bergman och Lindgren bidragit till svensk historia? Jag gissar att Lindqvist hade föredragit fem kungar.

På SVT debatt hävdar Emelie Bergbohm att valet av Taube är ett svek mot offren av sexturismen och en uppmuntran av prostitution. Inte heller jag är något fan av varken Taubes kvinnobeskrivningar eller hans musik. Men han är en värdig symbol för svensk kultur.

http://svtdebatt.se/2011/04/taube-pa-nya-50-lappen-ett-svek-mot-sexturismens-offer/

Det galnaste utlägget kommer ändå i DN: ”Att sätta Greta Garbo i hennes (Selma Lagerlöfs) ställe är ett tilltag till analfabetismens främjande.” Var Greta Garbo analfabet? Skulle hon stå för analfabetism? Det finns dessutom två författare på de nya sedlarna; Lindgren och Hammarskjöld. Bergman står väl också som en ordets användare och försvarare. Märkligt. Ganska märkligt är också Wrédens utspel om FN; ”detta kladdiga sambruk mellan demokrati och diktatur”. Han beskyller Riksbanken för att ha en sned demokrati- och kultursyn.

http://www.dn.se/kultur–noje/kulturdebatt/kladdigt-och-trist-bekymmersam-historieloshet-hos-riksbanken-

 Min (småaktiga) tolkning är att detta utspel handlar om att Åke Wréden , skriftställare och fd politisk redaktör på Nerikes Allehanda, gärna skriver smaskigt för att bli publicerad i stora DN.

Debatten överlag väcker egentligen bara en fråga hos mig. Finns det inget viktigare som pågår i Sverige som vi borde debattera istället?

Lämna en kommentar

Filed under Populärkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s