Var är generalsekreterarna? Inte i Geneve i alla fall.

Var förra veckan i Genevé med Dag Hammarskjöld Foundation för möten med UNITAR (United Nations Institute for Training and Resarch). Givande och spännande!

Stannade över helgen för att turista. Plus 23 grader, sol och vårblommor lade grunden för en fin helg, även om prisnivån gör att till och med Oslo framstår som billigt.

Här finns flera fina muséer. Jean-Jacques Rousseaus museum om pedagogik och demokrati blev intressant och smått komiskt, då Rousseaus tankar betytt så mycket kring uppfostran, men hans egna barn fick tas omhand av staten. Stadsmuseet i Geneve var också väldigt fint. En engagerad guide kan verkligen skapa en hel utställning! Röda Korsets museum kunde varit fint – om det hade funnits texter jag kunnat läsa! Märkligt att en internationell organisation i en internationell stad väljer att på så många ställen bara ha information på franska! CERNs utställningar om stor teknik för små partiklar var också bra. Tänk om vi forskare inom samhällsvetenskap skulle kunna samarbeta lika bra som inom naturvetenskaperna! Hundra institut, femtio länder samarbetar kring resurser och resultat. Det tyckte jag var betydligt mer intressant och häpnadsväckande än kollisioner av små små atomdelar.

Naturligtvis blev det också ett besök på FN:s högkvarter med tillhörande guidning. Tyvärr inte särskilt intressant. Byggnaden är vacker och historien spännande – då även Nationernas Förbund suttit här. Jag fick lära mig att en av de första insatserna i medling som NF gjorde var i konflikten mellan Finland och Sverige om Åland! Faktiskt så var det historien som var det mest framträdande av besöket i Geneve. Det kändes mer som ett museum än som ett besök på en fungerande organisation.

Något som slog mig under hela turen i FN var den totala frånvaron av generalsekreterarna. Min forskning har visat vilka viktiga symboler de är/varit för FN; för att spegla värden och symbolisera organisationen. I FN-shopen i New York säljer man vykort på alla åtta generalsekreterare och i den mäktiga lobbyn finns vävda porträtt på dem alla och referenser till dem överallt i byggnaderna. I Geneve – inget sådant. Ett litet foto av Ban Ki-moon. Det var allt. Inte heller nämndes han eller någon av hans företrädare under något tillfälle av guidens en timmes monolog.

Undrar varför? Sekretariatet sitter ju i New York, inte i Geneve, men ändå? Är vi i Europa inte lika intresserade av tydliga, synliga ledare?

http://www.unitar.org/

http://www.unog.ch/

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Populärkultur, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s