Juholt och de andra partiledarna som retoriker

Har ägnat timmar åt Juholts retorik senaste veckorna. Skrivit en analys av hans linjetal för RetorikMagasintets nästa nummer och agerat expertkommentator åt P1 Morgon inför första debatten mellan Reinfeldt och Juholt.

Juholt använder sig av många figurer från klassisk retorik. Juholt eldar på med smyckat språk och känslor. Det är tydligt i linjetalet. Han börjar lite försiktigt och pillar oavbrutet på sina manuspapper för att bli allt varmare i kläderna. Talet på en timme tar upp en rad ämnen, som alla kan kategoriseras under vård, skola och omsorg. Det är ämnen som barnfattigdom, forskning, transport, glesbygd, internationell politik, arbetsvillkor, pensionssystem och sjukförsäkring. Miljö och försvar tas däremot inte upp. Kanske märkligt, om man tänker att Juholts socialdemokrati fortsatt vill flirta med gröna väljare, eller att Juholt skulle vilja briljera på sitt tidigare expertområde försvaret. Ett tema som däremot får utrymme, säkert till mångas förvåning, är kulturpolitiken som inleder hela talet.

Ord som undviks är typiska socialdemokratiska begrepp som kamrater, arbetare och arbetarparti, som bara förekommer vid ett tillfälle var. Om man nyfiket söker på ordet ”arbetarparti” eller ”arbetareparti” på socialdemokraternas officiella hemsida, är det slående hur många resultat som går till påhopp på moderaterna, snarare än egna definitioner av vad socialdemokraterna ska stå för som arbetarparti. Intressant hur ett begrepp som så länge varit ”ägt” av en rörelse, kunnat omdefinieras och ändra betydelse och dessutom ägande!

Så var det igår dags för första partiledardebatten med de nya partiledarna!

Jag har själv tröttnat på ”Hanna i Haparanda sa till mig” exemplen. Förstår vad de vill åstadkomma; att de har örat mot marken och att politiken handlar om riktiga människor. Små människor. Igår var det främst Fridolin och Juholt som hänföll till detta knep. För mig är det bara trött och inte längre trovärdigt.

I övrigt var Fridolin skicklig. Väntat att det var just han av Mp:s två nya som fick börja. Han är seriös, ambitiös och skicklig. Utan att krångla till varken språk eller kroppsspråk. Åkesson är också han skicklig, det kan man inte ta ifrån honom. Oerhört smart att själv inte ta upp invandringen!Juholt eldar på. Men var betydligt mindre skämtsam och använde mindre färgstarka metaforer som i linjetalet. Säkerligen för att framstå som seriös. Men han brinner och slår. Han kallas målande för ”slugger” flera gånger både i DN och av Jenny Madestam i SVT Forum efter debatten.

Reinfeldt gick ut seriöst och resonerande. Som vanligt. Jag tappade räkningen på hur många gånger han upprepade ”finanspolitiskt ramverk”, först i sitt inlägg, därefter i repliker och motrepliker. Kan tycka att det i hans inlägg saknades visioner. OK; vi fattar. Det är tryggt och det är bra. Ordning och reda. Sverige är säkert. Men var ska vi nu då?

Det är visionerna som saknas. Där är de röda och gröna starkare. Faktiskt de gröna något starkare kan jag tycka. Istället för Juholts ”allt ska bli bättre för alla” utan något enda svar på ”hur”, så var Fridolin tydligare. Såväl med vision som vägen dit.

Om man ser debatten som mellan två grupper – regerande och opposition – så vinner allianspartierna stort. De fyra tar sina varsina områden: M-finans, C-företagande och landsbygd, Fp-utrikes men framförallt skola, Kd-vård och omsorg. Det blir tydligt och man hinner gå in ordentligt på vardera området, medan Juholt, Fridolin och Åkesson måste prata om alla områden i både sina inlägg och repliker.

I stort, en lååång, men spännande debatt. Roligt med nya personer och nya typer av retoriker i svensk politik!

http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-och-juholt-laxade-upp-varandra

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/kommer-hakan-juholt-att-trycka-pa-knappen_6248314.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juholt-ledde-tankarna-till-palme_6247000.svd

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s