Politiker som internetkommunikatörer och retoriker

Åkte tåg från Stockholm till Värmland ett par helger sen. Tyckte att jag spanade in en och en politiker med grön märkning. Det var förstås dags för kongress för Mp!

Satt så till i kupén att jag inte kunde undgå att se vad en av dem gjorde på sin dator under de timmar vi reste. Ett dokument fixades till och korrekturlästes. Resten av tiden var det bara kommunikation och kommunikation. Mail. Twitter. Hemsidan. Webbtidningar. Facebook.

Fascinerande. Vad gjorde politiker innan internet?

Dagen efter låg jag halvsjuk och kollade på TV. Zappade förbi live-sändningen från miljöpartiets kongress på CCC i Karlstad.

Fastnade, helt fascinerad. Vilken orgie i retorik! Vilken orgie i demokrati! Vilken orgie i exempel på hur retorik och demokrati hör ihop!

Särskilt fascinerade var pläderingarna för de olika ledarposterna. De som nominerats från olika regioner eller föreslagits av valberedningen fick kort göra föredragningar om varför de borde väljas. Vad de vill göra, vilka de är, vad de vill står för och vad de vill att MP ska stå
för. Tycker att Mp:s valprocess borde vara ett föredöme för de andra partiernas. Särskilt sossarna, där man måste säga att man inte vill, för att sen vilja. Varför inte köra öppet? Vad är det som hindrar? Att man inte får hela partiet bakom sig? Det är ju det motsatta. Istället för en demokratisk process blir det en process av mygel, rävspel och frågetecken. Har kongressen, partiets högsta beslutande organ, valt en partiledare med majoritet. Ja, då
står ju partiet bakom den nya ledaren.

En annan, mer praktisk, tanke som väcktes under mitt maratontittande på kongressen, var hur kort tid man egentligen behöver för att få något sagt. Tror att det var Winston Churchill som bad om ursäkt en gång för att han skrev ett så långt brev – för han hade inte tid att
skriva kortare. Det tar tid att förbereda ett kort tal; att verkligen få med det mest kärnfulla. Mina kära studenter på retorikkurserna klagar ibland på att de får för korta tid på sina tal – fyra minuter. På miljöpartiets kongress sänktes talarinläggen från två minuter till en minut för att alla skulle få chans att prata. Det går att säga mycket på kort tid!

Och ibland kan man få nya insikter av att slötitta på TV.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s