Sociala Almedalen – även under Mp:s tal!

Så var det dags igen, Hultsfred för nördar: Almedalen! Efter en galet lång resdag landade jag på Visby flygplats. Kön till taxi (som inte var förbeställda) var galet lång. Jag stod ändå bland de tio första, men det hjälper ju inte när alla taxibilar på ön är förbeställda av de som varit smarta!

Så kom en stressad men snäll taxichaffis som helt enkelt stoppar in en bunt av oss i bilen och åker med oss till respektive hotell. Han fick bara betalt för en resa, men nöjda resenärer! Hur skulle då vi tre främlingar dela på notan? Du vänliga man som genast sa ”jag kan ta resan”, tack för liften!

Precis – Almedalen är en snäll och social tllställning i år, so far.

Hann precis till inledningen av Fridolins tal. Utbildning, utbildning och en släng miljö. Löften och satsningar, men inget alls om hur det ska finansieras eller genomföras. Så Romson. Utbildning, utbildning och en släng miljö. Mp satsar helt klart på utbildning! Och visst känns de nyare än Jan Björklund?

Retoriskt är Fridolin förstås skicklig. Exemplen, ”jag träffade Kalle som varit arbetslös”, som jag är så allergisk mot hos politiker, är faktiskt riktigt bra hos Fridolin. Han lyckas med det som i retoriken kallas för evidentia – att måla detaljrikt och beskrivande så att det blir verkligt och trovärdigt. Hans exempel får ta tid! Romson mindre van och mer lärare än agitator. Men det var inte dåligt! Tyckte nog att TV4:s reporter dömde henne väl hårt i 22 nyheterna.

Vissa roliga jämförelser hade de båda – till exempel ”ett vasalopp per år” av misslyckade elever – för att visa på det stora antalet. Smart!

Ändå måste jag erkänna att jag inte lyssnade till hela talet. Träffade bekanta och stod och småpratade om annat. Det gjorde också alla runt omkring oss, så det kändes naturligt. Det känner jag inte igen. Vi stod ändå hyfsat nära, och det kändes som ett mingelparty snarare än ett politiskt tal.

Första intrycket av Almedalen – socialt! Gonatt.

http://www.nyheterna.se/tv?videoid=1748177&treeId=5050101

http://www.expressen.se/nyheter/1.2488239/mp-sprakroren-till-attack-mot-alliansen

http://www.dn.se/nyheter/politik/mp-vill-satsa-pa-skolan

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/proffstyckare-om-sprakrorens-tal_6291836.svd#after-ad

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Populärkultur, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s