Moralen, världen och politiken – i Almedalen

Deltagare var två forskare och två politiker. Klas Åmark, historiker, Mikael Baaz, jurist fokuserad på FN, Mats Johansson (M) och Bodil Ceballos (MP) som både sitter i Utrikesutskottet. Moderator var Ulrika Knutson.

Ska – bör – ”man” som i världen, eller FN ingripa när ett land bombar sin befolkning. Detta var utgångspunkten för seminariet. Det kom att handla om balansen mellan just moralen och politiken. Vad som är juridiskt rätt, politiskt och vad som är moraliskt.

Baaz inledde med att prata om FN-stadgan och vad de säger om nationers suveränitet. Vad gäller rättsligt när en stat gör brott mot den egna befolkningen? I Kosovo blev det juridiskt fel, men moraliskt försvarbart. Han kom att prata om skyldighet att skydda, som ju inskränker på nationers suveränitet och går före denna. I Irak exempelvis stod skyldigheten att skydda över rätten till suveränitet. Men kanske är det i Libyen som skyldighet att skydda principen tillämpas för första gången.

Klas Åmark har ägnat år åt att studera förhållandet mellan Sverige och Tyskland under andra världskriget och skrivit ”Att bo granna med ondskan”. När behöver vi gripa in? Vem ska vi hjälpa?

Ser man på exemplet andra världskriget, så skyddade Sverige inte de som var i störst behov av hjälp och skydd – judarna – utan de som är mest lika oss – de nordiska bröderna. Detta är en bra poäng!

Politikerna Johanson och Ceballos diskuterade svenska hållning, som nu inte är neutral, utan alliansfri. Frågan är om vi egentligen är det. Johanson lyfte fram hur vi faktiskt är med i Nato, vi har bara inte talat om det. Regeringen nu kallar det för ”USA-samarbetet”.

Ett bra seminarium, som blev alldeles för kort. Ett angeläget och spännande ämne utan enkla svar. Och ett intressant upplägg med hälften politiker, hälften forskare som deltagare.

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/8454

http://www.almedalsmolnet.se/sv/start/event.aspx?eid=7e62820d-6610-f30a-9ea7-eb69c3568955

http://www.cisionwire.se/almedalsveckan/r/vetenskapsradet—moralen–varlden-och-politiken,c9141949

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s