Ohly talade för sitt liv i Almedalen – med egensinnigt innehåll

I publiken innan talet hörde jag kommentaren ”Ohly måste tala för sitt liv ikväll!”. Så är det. Med utspel från Jonas Sjöstedt som kan tänka sig att ta över den röda fanan, och DN:s förfrågan till V om de har fortsatt stöd för Ohly, vilket de inte hade, så var det verkligen ur underläge som Ohly intog talarstolen i Almedalen ikväll. Betydligt mindre folk än igår. Ungefär samma stämning. En del applåder och jubel, men inte i närheten av hur det var förra året, valåret.

Ohly inledde med att han ska prata om stora frågor, om varför V ligger nära 4% spärren – vilket fick en del av publiken att jubla. Gissningsvis inte de röda.

Här är några teman och frågeställningar som Ohly kom med:

– Varför är vinster alltid privata när skulderna ska betalas av staten? I Grekland såväl som i andra länder.

– V hade rätt om EMU – S och högern fel. Här kastade Ohly en hel del sluggor: ”Ni ville, ni ville…”

– Hyllade de på Ship to Gaza som visar vad solidaritet är i praktiken. Lämpligt nog gick en man med insamlingsbössa och en fana med ”Ship to Gaza” i publiken under hela talet.

– Känga till S och Mp. De följer efter regeringen. Enda skillnaden på regeringens politik och S+Mp:s politik är tolv månader. Det här var ju en riktig käftsmäll till sina tidigare samarbetspartners!

– Vården, omsorgen och RUT. Svenskarna har fåtts att tro att alla ska leva som överklassen, men det är inte möjligt.

– Varför får inte V flera röster trots att orättvisorna ökar – t ex för att man inte lyft visionen och för att folk litat på regeringens kortsiktiga löften.

– SD har kommit in i riksdagen, vilket ”brutit vallar”. Faran är inte vad SD gör, utan hur de andra anpassar sig till deras agenda.

– Betydelsen – och nu avsaknaden – av feminism. Förr kallade sig Göran Persson och Bo Lundgren för feminister, nu gör inte ens jämställdhetsministern det. Bara V är nu feminister.

– Kortare arbetstid.

Jag skulle vilja karakterisera Ohlys tal med ett ord. Egensinnigt. Det var nämligen egensinnigt på flera sätt. Ett litet parti nära 4% gränsen, som mycket tydligt inte vill samarbeta med något parti. Ett parti som vill göra klart och tydligt att de inte rättar sig efter något eller någon. De står också ensamma om en rad frågor, frågor som V är bäst på. V är, framhöll Ohly, dessutom bäst på att ifrågasätta och kritisera andras politik och förslag, särskilt högerns.

Återstår om Ohly är egensinnig och håller för trycket från de egna. Jag skulle sätta en slant på att han är det ett tag till, men inte för evigt. Inte ens Maud Olofsson kunde stå emot trycket, och det kommer inte heller Ohly att göra. Innan nästa val har V en ny uppställning.

http://www.dn.se/nyheter/politik/vanstern-vill-byta-ut-ohly

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3227&artikel=4578328&grupp=15151

http://www.dn.se/nyheter/politik/lars-ohly-talar-i-almedalen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/direktrapport-av-lars-ohlys-tal_6296042.svd

http://oas.expressen.se/5c/expressen.se/nyheter/ohly-attackerar-alla-i-almedalen/L20/187406535/Top1/expressen.se/MM_Insplanet_1-31juli/MM_Insplanet_16-13_980x150.html/546d77794245314731704941416e434f

http://www.expressen.se/nyheter/1.2490343/experten-ohly-for-manusbunden

http://www.expressen.se/nyheter/1.2489953/jonas-sjostedt-jag-kandiderar

http://www.expressen.se/nyheter/1.2489499/krav-fran-v-pa-ohlys-avgang

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s