Politiskt ledarskap i förändring – bästa seminariet idag!

Stockholms Universitet bjöd in till seminarium om politiskt ledarskap i förändring – vad säger forskningen. Det var bästa seminariet idag, kanske på hela veckan. Det lyckades nämligen vara både forskningsnära, politiskt nära samt föra ihop forskning och politik i praktiken.

En inledande film med intervjuer av unga politiska ledare redogjorde för de omöjliga och motsatta ideal som finns kring politiska ledare, särskilt partiledare. De ska ha passion, ha integritet, vara goda talare, vara goda lyssnare, starka ledare, kunna kommunicera i sociala medier, vinna val, ha många manliga karaktärsdrag och vara heteronormativ, och så vidare. Särskilt intressant var Hanna Wagerius, Centerpartiets Ungdomsförbund, som efterlyste bra talare, ledare som får folk att lyssna. Hon tyckte att ingen av ledarna gjorde detta idag. SSU:s Gabriet Wikström menade att en ledare av S måste visa att han är/lever arbetarklass för att vara ledare för S, vilket märkts tydligt för Göran Persson och hans Torp.

Tommy Möller och Jenny Madestam, statsvetare, redogjorde för forskning kring individualiseringen i politiken och det nygamla fokuset på politiskt ledarskap. Särskilt redogjordes för Madestams forskning om ledarideal, som i Sverige skiljer sig åt i olika partier. Idelen är kontextberoende, och idealen är också paradoxala. Hon har tittat särskilt på Fp, där idealet är ”ytlig djuping” och på S där idealet är ”kompispappan”. Därefter en snabb genomgång av hur vi i publiken tänker kring partiledaren när vi röstar, hur stor del i trovärdigheten som partiledaren har med mera. Publikens resultat stämde ganska väl överens med den undersökning som Novus gjort. Partiledaren spelar roll!

– Vem blir partiledare i Sverige? 23% trodde att det blir den som har bäst kontakter i partiet.

– Vad ska partiledare prioritera? Vinna val 26% viktigare än fokusera på medlemmarna.

– Spelar partiledaren någon roll när du röstear? 67% svarade ja, 17% svarade att det inte var viktigt.

Därefter kom Erik Helmersson, DN, Mona Sahlin S och Åsa Rhomson Mp upp, just för att diskutera ideal och förväntningar på partiledare. Det diskuterades handlingsutrymme och gränsen mellan privat, personlig och professionell. Åsa R menade att hennes gräns kommer att dras i praktiken efterhand, medan Mona S pratade om hur hon varit för privat i början, och lärt sig av detta. De kommenterade båda att det personliga engagemanget behövs, annars blir det bara politik. Hon lyfte också upp fördelen med det delade ledarskapet och att vara språkrör. Jenny M menade att idealet för ett språkrör hos Mp är ”säljande jämlike”. Språkrören ska vara auktoriteter utåt, snarare än inåt. Hon menade att det kan bero på att Mp är ett kollektivistiskt parti. Om ett parti är kollektivistiskt som S, V, C och Mp skiljer idealen åt från i de partier som är mer individualistiska som M och Fp.

Erik H från DN gjorde en rolig kommentar om hur det påminde om Batman, när rollen Batman tar över privatpersonen Bruce. Något som Mona S opponerade sig emot. Det är en människa som är ledare. Man spelar inte en roll med ett manus.

Hon sa också att det saknas tålamod i dag med politiska ledare, och tog Olof Palme som exempel. Han förlorade valet tre gånger i rad, men fick ändå förtroende att fortsätta, något som hon tvivlade på skulle vara möjligt idag. Och hon själv är ju ett exempel på det.

Ett intressant tema i samtalet idag var balansen mellan att lyssna och leda. Vad ska ledaren göra? Lyssna på medlemmarna och leda politiken efter vad de önskar? Eller leda politiken så medlemmarna kan följa efter? Enligt Novus undersökning ska partiledaren enligt undersökningen lyssna (41%) men ännu hellre leda (45%).

Intressant också att Möller och Madestam startar upp en kurs i politiskt ledarskap och demokrati på SU i höst, samt att man kommer att starta upp ett masterprogram i ledarskap. Jag bugar mig åt initativet! Sverige behöver ett sånt program!

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/8966

http://jennymadestam.wordpress.com/2011/07/02/almedalen-nasta/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s