Björklund gjorde rätt ur ett ledarskaps och retoriskt perspektiv!

Talet inleddes med utrikespolitik, kanske något oväntat. Gick vidare med hur fel vänstern haft. Om i princip allt. Här ägnade han sig åt en del ideologisk diskussion om liberalism och socialism.

Därefter följde välbekanta områden som 240 tusen fler jobb än 2006 och löner. Löneskillnader är rättvisa, vilket Björklund förstärkte med den retoriska figuren epifor – upprepning med samma ändelse. Arbete ska löna sig; utbildning ska löna sig; ansträngning ska löna sig; företagsamhet ska löna sig. Björklund pratade vidare om individuella
drivkrafter och tog Korea med nord och syd som exempel.

Förutom Ohly har inte jämställdhet varit utmärkande i partiledarnas tal i Almedalen, men detta pratade Björklund om länge. Han menade att det som är viktigaste idag för att uppnå jämställdhet är lönebildning. Manliga yrken tjänar mer, trots likvärdig utbildning, till exempel om man jämför ingenjör och ekonom med lärare och bibliotekarie.

Så ägnade Björklund lång tid åt något som fick mig att jubla – forskningen. Sverige är nr 3 i världen med satsning på forskning i korrelation till BNP. Han menade att dragkampen mellan långsiktig grundforskning och kortsiktig innovationsnära forskning är meningslös, då båda behövs. Björklunds mål är att Sverige inom några år ska vara världsledande inom ett par vetenskaper.

När man slår upp NE så är huvuddelen av begreppen från humaniora. Så inledde Björklund diskussionen om humaniora. Han menade att bildning är något mer än sådant som kan leda till ekonomisk vinning. Det finns skillnader mellan Sverige och mullorna i Iran. Skillnaderna ligger inte i mobiler eller teknik, utan i mänskliga rättigheter. Det är humaniora som är grundstenen i vår kultur, och därför behövs den. Björklund är därmed den första att gå i svaromål på Svenskt Näringslivs högst klantiga utspel förra
veckan. Björklund gick vidare med betydelsen av invandrare och menade att Kanada varit föregångare med framgångsrik arbetskraftsinvandring: ”Vi tjänar på att vara ett öppet land!”.

Därefter kom den mest politiskt konkreta delen av talet. Björklund pratade om den nya skollagen som gäller från fredagen den 1juli. Ny läroplan, lärlingsutbildning, lärarutbildning. Han pratade också om det förslag han lämnat in i dag.

Det här tyckte jag var ett smart och strategiskt grepp. Är det något som utmärkt talen den här veckan, är det att de varit för allmänna och på för hög abstraktionsnivå visionärt. Bättre utbildning (Mp), mer jämställdhet och jämlikhet (V) och ökad utveckling framåt (M). Med det som jämförelse framstår Björklunds tal som det mest politiskt konkreta. Han passade också på att ge kängor åt tidigare utbildningspolitik, och citerade en gammal intervju med Ylva Johansson, då hon sagt att idealet är att skolan ska släppa katedern och att eleverna ska göra olika saker i olika rum och på olika tidpunkter, ”lite som ett dagis”. Där la Björklund in en tåfjutt: ”det blev så också”.

Björklund hann också med främlingsfientlighet där han menade att Mp:s inblandning med vänstern är obegripligt, och att det är märkligt att Juholt valt att rösta med SD. I Europa måste vi bygga broar, inte murar!

Vad blir det då för betyg på magister Björklund? Jag skulle säga högt, kanske högst denna vecka. Detta tack vare de konkreta exemplen, som kändes fräscha och angelägna bland de andras visionära men abstrakta prat. Vanligtvis säger jag – både ur ett ledarskaps- och ett retosikt perspektiv –  att man måste vara visionär. Men i jämförelse med de andra talen denna vecka, var det helt rätt att också vara konkret!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13285631.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen2011/article13285689.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/almedalen2011/article13284239.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/jan-bjorklund-talar-i-almedalen

http://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-vande-sig-till-de-egna-valjarna

http://www.dn.se/nyheter/politik/fp-vill-ha-fler-invandrare

http://www.expressen.se/nyheter/1.2491358/bjorklund-till-attack-mot-juholt

http://www.expressen.se/nyheter/1.2491421/experten-bjorklunds-tal-mycket-bra

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skicklig-bjorklund-korde-med-fula-knep_6300646.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/direktrapport-fran-jan-bjorklunds-tal_6299158.svd

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik, Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s