”Borde Carl Bildt sluta twittra?”

PR byrån Westander hade skapat klatschigaste rubriken för veckan. Till och med Bildt själv hade uppmärksammat den, kanske inte odelat positiv.

Deltog gjorde Gudrun Schyman, som knappast visste hur hon skulle presentera sig. Men kom fram till frilansjournalist till slut. Hon twittrar och bloggar.. Maria Abrahamsson, politiker, twittrar och facebookar för att föra ut sin blogg. Mattias Jansson, kommundirektör, Katrineholms kommun, känd för att använda social media flitigt.  Jenny Madestam, statsvetare, Stockholms universitet som ofrivilligt twitrrar, dels för att föra ut egna budskap, dels för att följa andra. Moderator var Sandro Wennberg,
Westander.

Det blev ett uppsluppet seminarium. Alla ville självklart att Bildt ska fortsätta twittra, även om det är en svår balansgång att veta vem som twittrar – UD eller Bildt.

Jenny M pratade om att social media är en ny arena för folkvalda att skapa förtroende. Men att man då måste fundera över vilken bild man vill visa:

– nu åker jag hit, nu åt jag en god middag, eller

– jag tycker den och den frågan är viktig för att, eller

– jag är bakis och borde tvätta.

Westanders har gjort en undersökning om hur kommuner använder social media. Bara en tredjedel använder det inte, och hälften av dessa är på väg. Schyman menade att det är ungefär som att fråga om jämställdhet. Alla ”håller på” med det, många kan ha ett twitterkonto, frågan är om de verkligen använder det.

Mats J från Katrineholm använder det flitigt, och kanske var reaktionerna kring och om detta det mest spännande i diskussionen. Han menade att man är människa, inte en roll, och det måste vara på social media för att det ska bli trovärdigt. Återigen kom frågan upp ifall om och hur man drar gränsen privat-personlig. Man måste vara personlig för att få trovärdighet och nå fram, men samtidigt får det inte bli negativt.

Detta var seminariet med bästa titeln, men det blev inte bästa innehållet. Det blev ju i alla fall betydligt bättre innehåll än TV4:s försök med Malou von Sivers i måndags, tack vare ett tydligare fokus på politik.

Vad jag tycker? Självklart ska Bildt fortsätta twittra!

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/9293

http://www.makthavare.se/2011/07/06/borde-carl-bildt-sluta-twittra/

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s