Finns telefonrevolution? Digital media i arabvärldens revolutionerande vår

Almedalen seminarium: Global leadership and new democracy

7 juli 2011

Jan Eliasson, fd FN samt Global Utmaning. Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent, Sveriges Radio och fyra aktivister från olika länder; Amine, MR aktivist från Maracko, Amahl Khouri, författare och konstnär Jordan/Libanon, Ibrahim Mothana activist och författare, Jemen, Mohamed El Dahshan författare och ekonom, Egypten.

Kom in halvvägs i seminariet. Uddén var en lysande moderator, som både uppmuntrade med frågor, och sa till paneldeltagarna när de var för snälla mot varandra i samtalet.

Ämnet var alltså den arabiska våren. Det blir förstås en annorlunda diskussion när det är folk som pratar om revolutionerna i sina egna länder, än när det är experter eller journalister som kommenterar läget i någon annans land. Jan Eliasson efterlyste mer engagemang från EU, exempelvis med sanktioner. Detta höll inte alla med om, då sanktioner straffar folket. Eliasson korrigerade då detta till riktade sanktioner, som då Sydafrika inte tilläts komma till exempelvis stora sportarrangemang, något som tydligen sved ordentligt.

Khouri i panelen var den enda som bröt av något. Hon ville inte att det skulle vara någon västerländsk inblandning alls. Bättre att Gaddafi mördar de egna, än att andra utifrån kommer in och styr. Hon verkade dock inte helt övertygad om denna åsikt.

Så kom samtalet in på social medias betydelse. Alla utom Khouri var övertygade om att revolutionerna i arabvärlden skulle ha skett ändå, utan social media. Kanalen social media har bara gjort att de kunnat genomföras fortare. Social medias funktion har varit mobilisering och information i revolutionerna. Någon menade att social media fått oförtjänt mycket erkännande för revolutionen. Man kallar inte äldre revolutioner för ”telefonrevolution” eller ”telegrafrevolution”. En av deltagarna gav Jan Eliasson en retfull vink och undrade hur det var på den tid man brevduvor. Khouri menade till skillnad från de andra att social media varit betydelsefullt för revolutionen. Social media var viktig för att visualisera revolutionen, att göra det gjorde att den blev verklig.

Eliasson menade att nog social media spelat större roll än vad deltagarna tror. Han tog förhandlingar i Darfurför som exempel. Efter ett möte i öknen sprang genast deltagarna i sina tusenårigt traditionella kläder iväg med mobilerna för att ringa till att rapportera till Al Jazira. Nu var ju inte det ett exempel på social media, men ändå. Han framhöll att social media kan vara ett fredligt vapen. Cecilia Uddén påpekade hur viktigt social media varit för rapporteringen i ”gammelmedia”.

Deltagarna blev till sist ombedda att spå om utvecklingen. Någon betecknade sig som ”pessoptimist” och Eliasson sa att han var optimistisk – men oroade sig mycket.  De flesta verkade ändå överens om att det inte finns någon väg tillbaka nu.

Hela samtalet finns på Youtube, se länken nedan.

http://www.youtube.com/watch?v=YQ1VZSJUF4s&feature=player_embedded#at=12

http://www.globalutmaning.se/?page_id=289&regevent_action=register&event_id=34&name_of_event=Global

http://www.globalutmaning.se/?tag=almedalen

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/7992
leadership and the new digital landscape – seminarium i Almedalen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Social media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s