Skickligt avskedstal av pathos-tyngd Maud

7 juli 2011

Det var här i Almedalen som fyra borgerliga partiledare för första gången fotograferades tillsammans! Och det var här, på Hotell Strand, som de träffades på ”ett trevande möte”, som Maud kallade det. Det följdes upp av mötet hemma hos Maud och Rolf i Högfors, byn med sju invånare som för första gången haft paparazzi fotografer, som hoppades på snygga foton från badtunnan.

Visst var Mauds tal en sammanfattning av vad hon, Centern och alliansen lyckats med. Men det var också ett testamente i betydelsen att hon skickade med vad hon vill att C och alliansen ska göra framöver.

C har, trots sin svaga ställning i regeringen, åstadkommit, RUT, ROT och miljöbilspremiet. Hon hade samma kommentar som Jan B; man kan påverka mer som liten i regeringen, än som stor utanför.

Maud O skojade, och försvarade, också en del av det som väckt uppmärksamhet. 2004 dök första talet om hennes dröm upp, den dröm hon fått av sina föräldrar. Och då dök också metaforen bävern upp. Den bäver som fick media att fnissa, men folk hemmavid i norr, förstod precis. Folk ska inte vara tiggande fågelungar, utan bävrar. Sverige är ett land som uppfattas som liberalt, grönt och progressivt. Det ska vi leva upp till också, menade Maud. Något hon poängterade genom en rad upprepningar i form av anaforer: ”Det är ett land…. Det är ett land….”

”Det är inte invandrarna det är fel på, det är invandringspolitiken!” Här applåderade publiken vilt! Hon ägnade därefter en lång stund åt invandrare och invandringspolitiken. Utan invandrare har vi inte samma välfärd – en av tre apotekare är invandrade. Utan dem krymper vår befolkning.

Maud var i sitt esse ikväll. Hon arbetade särskilt bra med rösten. Den är visserligen vass, men hon använde sig skickligt av både frasering, volym och tempo.

Det här kom inte minst när Maud kom in på ett av sina favoritämnen – entreprenörskap. Hon pratade om sin uppväxt, då det alltid fanns någon traktor att investera i när hon ville ha ny klänning. Föräldrarna kämpade för lönsamheten. Och det Sverige behöver är inte ett arbetarparti, för det finns det två, och det räcker (skratt från publiken!). Det som behövs är ett entreprenörskapsparti! Man får inte jobb, man skapar jobb. Sverige, spår Maud, kommer att gå från storföretagsland till ett småföretagsland. Jag tror faktiskt att hon har rätt, om vi ser vad som hänt på senare år med Ericsson, Saab och många fler.

Så var det dags för det gröna centern att dyka upp. Klimat hotet kräver modiga politiker! C ska vara en blåslampa i regeringen för att få till ett globalt avtal! Intressant att se att Mauds tal innehöll mer klimat och miljö än Romsons och Fridolins!

Mauds pappa lärde Maud att hon skulle vara rädd om skattebetalarnas pengar. Därför ska man inte köpa bilföretag! Här applåderade folk så länge att Maud hade svårt att ta upp tråden igen! Så kom hon över på det finanspolitiska ramverket, och besvikelsen på oppositionens hot om att fälla budgeten. Så en direkt uppmaning: ”Juholt, ge besked imorgon!” Tvivlar på att han kommer att plocka upp denna utmaning, men vi får väl se.

Maud blev mycket rörd. Särskilt när hon pratade om invandring. ”Vi har ju bara varandra! Vi är ju bara människor!”. På slutet blev hon rörd igen, och hon sa att hon skulle hålla sig från att gråta, men klarade det inte riktigt. Hon är uppenbart stolt över vad hon påverkat.

Det tycker jag att hon ska vara också. Särskilt ingången i alliansen, som var något unikt i svensk politisk historia.

Hon ska också vara stolt över ett bra tal. Det var rätt avvägning av att tala om vad hon och har gjort, vad C och alliansen bör, och ett avsked från någon som gjort stora insatser. Dessutom tycker jag att det är skönt med känslor i politiken ibland.

Men kan stilla undra om en man hade klarat av att snyfta under ett tal?

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/almedalen2011/article13292540.ab

http://www.expressen.se/nyheter/1.2492541/maud-olofssons-sista-tal-i-almedalen

http://www.expressen.se/nyheter/1.2492559/experten-om-mauds-tal-det-var-nastan-krampaktigt

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fornybar-center

http://www.dn.se/nyheter/politik/fungerade-bra-som-politiskt-testamente

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ledarskap, Politik, Retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s