När filmen inte är från USA inser man hur amerikaniserad kulturen är!

Älskar slutet av augusti! Sommaren finns kvar, färskpotatisen är fortfarande god och ingen jacka behövs på dagen. På kvällen blir det mörkt vid perfekt tid så man hinner se en film eller en bra serie innan John Blund kommer.

Såg häromkvällen Blitz. Polis på gränsen. Struliga relationer. Smått aggressiv. Alkoholproblem. Seriemördare som mördar poliser. Vår borderline-polis får uppdraget.

Precis! Typisk dramaturgi. Man föreställer sig genast vyer över NY med skyline över Manhattan, rykande gatubrunnar ochsirener. Polisen är visserligen strulig, men är egentligen skötsam och hjältelik. Han löser självklart allt – morden och sin egen situation.

Men så var visst Blitz inte amerikansk, utan brittisk. Vy över London, poliser i bobby-hattar. Den struliga polisen är mer bortom räddning. Lite fullare, fulare, galnare och aggressivare. Mer opålitlig. Och framförallt – ingen hjälte.

Inser hur fast man är i det amerikanska berättandet, karaktärerna och stilen! Vi är så amerikaniserade – eller svenska, med Beck och Wallander som enda alternativ.

Sommarens bästa underhållning har utan tvekan varit TV-serien The Killing. Den är amerikansk och utspelar sig i ett ständigt regnigt Seattle. För att vara en amerikansk serie är de två poliserna i huvudrollerna varken typiska manliga hjältar (Joel Kinnaman som ”Holder”) eller tuff, snygg kvinnlig polis som inte vet om att hon är snygg (Sarah). Snarare är Holder en rätt strulig, men rolig person, även om han balanserar på gränsen. Sarah är en kämpande ensamstående mamma som inte fått varken styling eller shoppinghjälp. Framförallt är behållningen med Killing dels att det är flera sidoberättelser som alla utvecklas under seriens gång, dels att historien faktiskt är oförutsägbar. På slutet blir det kanske lite väl många twists för att det ska bli trovärdigt, och berättelsen om Sarahs ständiga försök att resa iväg snurras runt ett varv för mycket. Det är de två enda fel jag kan hitta! Serien är utmärkt! Varför lyckades amerikanarna denna gång?

Svaret är säkerligen att Killing bygger på den danska serien Forbrydelsen. Här blandas det amerikanska snygga berättandet med skandinavisk komplexitet! Se the Killing! Om inte annat så för Joel Kinnamans skull. Han spelar förstås rollen som polis på gränsen helt utmärkt. Dessutom
har han perfekt amerikanska. Han uttalar ”thang” (thing) så amerikanskt som det bara går, sådär schwungigt.

Igår fick blodet och poliserna vila. Tittade istället på Switch – pappa på burk. En romantisk komedi med Jennifer Anistons snygga hår, bra musik, vackra Manhattan-vyer och självklart komplicerad kärlek. Som reder upp sig när filmen närmar sig slutet. Allt enligt standarden. Ibland är det liksom just mjölkchoklad man är sugen på. Men det här var god mjölkchoklad. En småputtrig kväll i TV-soffan.

Livet är för kort för att se dåliga filmer!

http://blitzmovie.co.uk/

http://www.imdb.com/title/tt1297919/

http://www.youtube.com/watch?v=VkElLZXVTx8

http://www.imdb.com/title/tt1637727/

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Killing_(U.S._TV_series)

http://www.tv4.se/1.2176874

http://thunmanstvblogg.blogspot.com/2011/04/dagens-basta-nyhet-tv4-har-kopt-in.html

http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3144781.ece

http://www.the-medium-is-not-enough.com/2011/03/compare_and_contrast_the_killing_and_forbrydelsen.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Blitz_(film)

http://www.imdb.com/title/tt0889573/

http://www.lovefilm.se/browse/contributor/23711/Jennifer-Aniston.html

http://www.bildochljud.se/film/the-switch

 

Lämna en kommentar

Filed under Populärkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s